Dječja i preventivna stomatologija

Djecja-preventivna-stomatologija

Naša ordinacija  posebnu pažnju posvećuje najmlađoj populaciji – djeci

 

Prva posjeta stomatologu katkad je ključni preduvjet za dalji razvoj povjerenja i uspješne suradnje između malog pacijenta i njegovog terapeuta.

Roditelja i djete treba motivirati i obučiti kako da pravilnom tehnikom pranja zuba održavaju svakodnevnu higijenu usne šupljine, te kako pravilnom ishranom smanjiti rizik od pojave karijesa.

Kada prvi put da dovedem dijete kod stomatologa?

 

Najbolje bi bilo doći spontano, kada mali pacijent zapravo nema nikakvih problema. Prilikom prvog kontakta trebalo bi dijete upoznati s metodama rada, aparaturom, animirati ga na pravi način s ciljem da sljedeći put rado i spremno dođe. Prva intervencija koja je potpuno bezbolna i djeci prihvatljiva, a vrlo važna kada je u pitanju preventiva je zalijevanje (pečačenje) fisura. Pečaćenje zubi spada u preventivne postupke u stomatologiji. Njime zaštićujemo zube od mogućnosti razvoja karijesa. Pečaćenje se preporuča raditi kod djece, odmah nakon nicanja prvih trajnih kutnjaka. Radi se o jednostavnom postupku kojim je moguće u velikoj mjeri spriječiti razvoj karijesa na trajnim zubima. Pečaćenjem se mogu zaštiti svi trajni kutnjaci (šestice i sedmice) te pretkutnjaci (četvorke i petice). Svakako je neophodno provoditi i temeljitu oralnu higijenu te redovito posjećivati stomatologa    kako bi se pečati na zubima kontrolirali ili evenutalno zamjenili ako bi bilo potrebno, a time bi izbjegli mogućnost za razvoja karijesa.

 

Pečaćenje zubi se se radi potpuno bezbolno i bez “brušenja” zubi, zubi se očiste i zapečate kompozitnom materijalom. Boja pečata odgovara boji zuba i ne narušava estetiku zuba.    Pečaćenje zubi je kratkotrajan postupak i on uključuje čišćenje površine zuba, kako bi se uklonili svi ostaci hrane sa zuba i zub pripremio za pečaćenje.

 

Važno je naglasiti da djeca postaju idealni pacijenti kada steknu potpuno povjerenje i rado pod anestezijom spremno završavaju i neke, za taj uzrast, kompliciranije intervencije, kao što su tretiranje dubokih karijesa, vađenja mliječnih zubića, pa i lječenja zuba (koje se kod mliječnih zuba uglavnom svodi na mortalnu amputaciju).

Rezervirajte svoj prvi besplatni pregled

ItalyGermanCroatia