Bezmetalne krunice

Bezmetalne krunice predstavljaju vrstu visokoestetskih nadoknada u potpunosti izrađenih od keramike. Mogu oponašati prirodne karakteristike zuba i propuštaju svjetlost kao prirodan zub. Bezmetalne krunice se daleko bolje uklapaju u zubni niz, pogotovo u situacijama u kojima se ne nadoknađuju svi zubi već samo neki od njih i nije ih moguće razlikovati. Njihova unutrašnjost izrađena je od materijala koji su opisani kao bio-kompatibilni, što znači da ne izazivaju nikakvu reakciju okolnih tkiva, već omogućavaju oblikovanje gingive kao oko prirodnih zuba. Bezmetalne krunice predstavljaju spoj vrhunske kvalitete i trajnosti nadoknada.

 

Mehanička svojstva bezmetalnih krunica su slična kao kod metal-keramičkih krunica, ali su prednosti daleko veće.

 

Metal-keramičke krunice u svojoj unutrašnjosti posjeduju leguru metala, na koju se sa vanjske strane nanosi keramika u cilju postizanja estetskih efekata. Samim tim, kod metal-keramičkih krunica postoji mogućnost pojave sivog ruba u obliku polumjeseca na prijelazu zuba, kada se vremenom gingiva počne povlačiti. Kod bezmetalnih krunica to se ne može dogoditi, jer je i sama unutrašnjost krunica u boji zuba, pa se povlačenjem gingive neće narušiti estetski efekt.

 

Uklanjanje zubne supstance (brušenje zuba) je daleko manje u slučaju izrade bezmetalnih krunica. Na primjer, za izradu metal-keramicke krunice potrebno je ukloniti 1,5-2,0 mm, dok je za izradu bezmetalne krunice neophodno ukloniti od 0,3-1,0 mm zubne supstance.

 

U najvećem broju slučajeva bezmetalne krunice se izrađuju od cirkona ili litijum-disilikatne keramike. Tako se dobija krunica koja je napravljena od materijala sličnog staklu, lagana je i prozračna, a otporna koliko i prirodan zub.

 

Krunice napravljene od cirkona predstavljaju vrlo popularnu vrstu bezmetalnih nadoknada. Cirkon ima izuzetna mehanička svojstava. Bijele je boje i jedan je od najčvršćih materijala. Krunice izrađene od cirkona imaju odlična estetska i mehanička svojstva, a svoju ekspanziju su doživjele zbog mogućnosti izrade bezmetalnih mostova velikog raspona. Iako je ovaj materijal napravio preokret u tehnologiji izrade krunica, estetska svojstva litijum-disilikatne keramike su i dalje neprikosnovena.

Rezervirajte svoj prvi besplatni pregled

ItalyGermanCroatia